Amming

 

Selv om jeg aldri har fått ut fingeren og blitt godkjent ammehjelper så har jeg en del kunnskap rundt amming som jeg tenkte jeg kunne dele med de som er interesserte. Derfor kommer nå et ammeinnlegg (pun intended!) her på bloggen :)

Amming er noe som vekker mange følelser hos folk så jeg skal prøve å trå forsiktig, men samtidig så må jeg nesten bare få dele disse tingene som jeg har måttet lese meg opp på selv eller lært av egen erfaring. Jeg fikk god hjelp på ABC-klinikken hvor jeg fødte, men føler at både fastlege og helsestasjon kanskje kunne vært litt mer oppdatert på fagområdet. Det er jo så mange kvinner som sliter med ammingen og som må slutte fordi de kanskje ikke fikk den hjelpen de trengte eller var klar over ting på forhånd. Jeg hadde en tøff start med brystbetennelse og dårlig sugetak, men ammet Odin i 22 måneder så det er håp for alle.

 

 

Her er noen ting jeg vil du skal vite:

 

 • Det er tungt arbeid å amme! Det tar utrolig mye tid i begynnelsen og krever mye av deg som mamma og det er vanlig å føle seg overveldet i begynnelsen.
 • Melken kommer først etter noen dager – gjerne etter at man har kommet hjem fra sykehuset – så ikke bli stresset om du ikke lekker overalt og drukner babyen din i morsmelk. Det tar bare litt tid :)
 • Den første melken (kalt colostrum, altså råmelk) er veldig viktig for den nyfødte da den inneholder masse antistoffer og andre godsaker. Flytende gull altså!
 • De 3 første månedene etter fødsel er det hormoner som styrer melkeproduksjonen. Etter det stabiliserer det seg og eventuell melkespreng blir ofte borte. Melka kommer da etter hvor mye man tømmer brystet (enten ved amming eller pumping)
 • Det er også vanlig at man ikke får ut like mye melk når man pumper som det baby klarer. Dette fordi babyen jobber på en helt annen måte på brystet for å få ut melken og er derfor bedre enn den dyreste brystpumpen du får kjøpt. Mengden utpumpet melk er derfor IKKE en indikasjon på hvor mye melk du har.
 • Det er et stort utviklingssprang ved omtrent 3 måneders alder som gjerne blir kalt for 3-månederskrisen hvor baby blir urolig, søvnrutiner kan endre seg og de virker misfornøyd hvis de ikke får ligge til brystet “hele dagen”. Mange tror derfor at de har “mistet melken” over natten (det er ikke mulig forresten) og begynner ofte å gi morsmelkerstatning. Dette kan igjen føre til at melkeproduksjonen faktisk går ned og at man ikke får til ammingen.
 • Babyer som fullammes (ikke får noe annet enn morsmelk) kan gjerne gå en uke (eller lengre) uten å ha avføring – dette er helt normalt.
 • Morsmelk inneholder antistoffer som gjør at selv om mor blir syk er det liten sjanse for at baby blir smittet hvis man ammer, og dersom baby blir syk så blir den fortere frisk enn barn som ikke ammes.
 • Det er helt vanlig at baby vil die ofte og lenge på kvelden (gjerne flere timer i strekk) for å spise seg opp til å sove litt lenger enn på dagtid. Dette betyr altså ikke at du har lite melk.
 • Det er også noe som heter økedøgn (som gjerne varer i flere dager) hvor baby vil die mer enn vanlig. Dette er for å øke produksjonen slik at det skal komme mer melk i disse periodene som den trenger for å vokse.
 • Mødre som ammer på natt får i gjennomsnitt mer søvn enn mødre som ikke ammer. Dette både fordi det tar kortere tid å vippe ut puppen enn å styre med flaske, men også fordi kroppen produserer søvnhormoner når baby dier som påvirker både mor og barn. Fascinerende ikke sant?
 • Utdrivningen kan gjøre vondt. Spesielt de første månedene av ammeperioden, men dette vil gå seg til og det gjør kun vondt akkurat i det melken begynner å strømme
 • Tennene til barnet tar ikke skade av nattamming da morsmelken inneholder bakteriehemmende stoffer. Så lenge tennene ikke “bader” i melk som ved bruk av flaske så er det altså ingenting i veien for å amme et par ganger om natten selv etter fylte ett år.
 • Amming er ikke bare sunt for barnet, men også for mor. Forskning viser at mødre som ammer har mindre risiko for å få bryst- eller livmorhalskreft.
 • Er du usikker eller trenger hjelp med ammingen så anbefaler jeg deg å melde deg inn i Ammehjelpsgruppen på Facebook eller ta kontakt med en ammehjelper via ammehjelpen.no – der er det mange fantastiske damer med erfaring som kan hjelpe deg.

 

Lykke til med ammingen <3

 

 

Nå som jeg er tvillinggravid (og i dårlig form må jeg innrømme) er ammehjelpereksamen satt litt på vent, men jeg håper allikevel den erfaringen jeg har vil være til hjelp når de to små kommer til sommeren. Jeg er ganske spent på hvordan det kommer til å gå å mate to små babyer – kanskje går det kjempebra og kanskje går det ikke i det hele tatt..

 

 

 

#amming #ammehjelpen #tvillinger